Bedankt,

dat je hebt meegewerkt aan een collectieve bewustwording over onbewuste raciale denkpatronen. Door het online plaatsen van deze test proberen we als Bloakes hier ook aan bij te dragen. Vanzelfsprekend worden alle gegevens van het onderzoek anoniem verwerkt.

Misschien ben je nu ontevreden of juist opgelucht, ook kun je je ongemakkelijk voelen bij de uitslag. Onbewuste raciale denkpatronen heeft bijna iedereen, dit betekent niet meteen iets goeds of slechts. Het gesprek over racisme is ongemakkelijk, pijnlijk en in Nederland nog vaak taboe. Toch is racisme een groot onderdeel van onze geschiedenis, van de oorsprong van onze instituten en onze maatschappij en daarmee ook van ons dagelijkse leven.

Een voorkeur voor een lichte huidskleur en racisme komt nog steeds veel voor in Nederland. Het is een erfenis uit het koloniale verleden van ons land die bijna net zo geïntegreerd is in de cultuur als de mensen waar het om gaat. Het gesprek over racisme wekt nog veel emoties op, maar tegelijkertijd wordt het bestaan ervan vaak ontkent. Het is dan ook voor iedereen belangrijk om hier bewust van te zijn. Wil je jezelf verder inlezen over dit onderwerp? Wij hebben verschillende soorten content voor jou verzameld om je verder te kunnen verdiepen.

Verder lezen over het onderzoek

Kort verder lezen

Langer verder lezen

  • Alledaags racisme, Philomena Essed
    gesprek met een twintigtal Surinaamse en Afro-Amerikaanse vrouwen over situaties op het werk, bij het zoeken naar woonruimte, tijdens het contact met buren of collega’s, bij het winkelen, in de bus of in de tram.
  • Witte onschuld, Gloria Wekker
    over de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend.
  • Roofstaat, Ewal Vanvugt
    wat iedere Nederlander moet weten behelst de geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlandsch-Indië ruim zestig jaar geleden.
  • Wij, slaven van Suriname, Anton de Kom
    Anton de Kom is een van de centrale figuren uit de Surinaamse geschiedenis en literatuur. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden.

Verder kijken

Verder luisteren

  • BOOS-podcast: Racisme, hoe gaan we het tegen? Met Clarice Gargard
    de demonstraties in de VS na het overlijden van George Floyd zullen je niet ontgaan zijn de afgelopen dagen, en al helemaal niet nadat er erg veel mensen op de demonstratie op de Dam afkwamen. Een gesprek met journalist, opiniemaker en presentator Clarice Gargard om de huidige situatie binnen perspectief te plaatsen.
  • De Correspondent: Lex Bolmeijer in gesprek met Simone Zeefuik
    als wij over het verleden praten, hanteren we taal en beelden waarin allerlei sporen zitten van racisme. Dat is de stellige overtuiging van communicatie-expert Simone Zeefuik. Zij heeft zich met een aantal geestverwanten ten doel gesteld om die culturele erfenis aan de kaak te stellen.