Spreken op het grootste Marketing Insights Event van Nederland in de Koninklijke Jaarbeurs. Bloakes kwam, Bloakes zag en Bloakes overwon. Afgelopen week waren we aanwezig bij de jaarlijkse MIE van MOA.

Presentaties van Bloakes

Tijdens de MIE gaf onder andere Didier Nieuwenhuis een presentatie over welke inzichten Bloakes Jaguar Land Rover heeft gegeven zodat zij een datagedreven keuze van een nieuwe commercial konden maken. Naast ervaringen, meningen en smaak van collega’s, bureau en het internationale hoofdkantoor is tegenwoordig feitelijke informatie over impact op onbewuste associaties van klanten doorslaggevend bij de beslissingen. Hierbij is Didier dieper ingegaan op welke cruciale beslissingen je moet nemen om echt impact te maken met merkcommunicatie.

Later op de dag gaf ook onderzoeker Guus van Loon een presentatie. Guus vertelde in zijn presentatie hoe je op basis van onderzoek naar onbewust gedrag nieuwe verpakkingen test voor FMCG. Daarnaast heeft Guus ook verteld hoe je de optimale prijs voor een FMCG-product bepaald. Dit laatste geeft op voorhand inzicht in het effect van prijsveranderingen en biedt ruimte om te spelen met psychologische principes zoals de “pain of paying”. Het snel en betrouwbaar testen van verpakkingen en prijspunten bespaart tijd en levert meer omzet op. Dit zorgt voor meer succes in de supermarkt, voor zowel merken als retailers.

Kahneman en Sharp

Zelf was ik namens Bloakes als bezoeker aanwezig op de MIE, voor de eerste keer. Tijdens de gehele dag heb ik meerdere presentaties mogen zien over verschillende onderwerpen, van hoe visualiseer je de beste grafiek tot gamification.

Veel presentaties van verschillende onderzoeksbureaus beginnen met de welbekende theorieën van Daniel Kahneman en Byron Sharp. De presentaties gingen over op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde wetmatigheden en dat het belangrijk is om het onbewuste van de consument te meten. Als onderzoeker met een achtergrond in cognitieve neuropsychologie gaat mijn hart hier natuurlijk sneller van kloppen. Maar, wat tegenviel bij alle presentaties was de ingezette onderzoeksmethode, namelijk grotendeels groepsinterviews. Waarom ik dit jammer vind?

Expliciet versus Impliciet

Al vele jaren zoeken onderzoekers naar een methode die gedrag correct voorspelt. Veel gebruikte methodes zijn expliciete maten, zoals zelfrapportage en interviews. Een van de nadelen hiervan is dat deze kunnen leiden tot sociaal wenselijke antwoorden en een bevooroordeeld en onvolledig beeld. Impliciete attitudes, worden geactiveerd buiten het bewustzijn. Bloakes meet dit door middel van reactietijden en deze inzichten zijn niet vatbaar voor de valkuilen van expliciet onderzoek.

De manier waarop merken consumentengedrag beïnvloeden gebeurt vaak automatisch. Wanneer we proberen de attitudes en beslissingen van consumenten te begrijpen, moeten onbewuste motieven, emoties en automatische processen worden overwogen.

Toekomstgericht

Nu blijf ik positief over de ontwikkelingen binnen de marketing. Nog niet zo lang geleden werden psychologische methodes en theorieën überhaupt nog niet toegepast in het vakgebied. Daarnaast kan ik ook niet ontkennen dat het onbewuste geen enorm populair onderwerp was tijdens het gehele event. Ik kom daarom volgend jaar graag weer terug om de volgende nieuwste ontwikkelingen op het gebied van marketing mee te maken. En bij Bloakes zullen we eraan blijven werken om impliciet onderzoek tot een nieuwe standaard te brengen.

Geef een reactie