Heb jij er al weleens bij stilgestaan dat je eigen lichaamstaal een directe weerspiegeling is van hoe jij je voelt? Zodra je je ook maar een beetje hebt verdiept in wat voor houdingen welke emoties weerspiegelen, ben je direct in staat om mensen te lezen. Zo kun je door middel van facial coding de meest minuscule reacties in het gezicht meten. Maar ook de bewustwording van je eigen lichaamstaal is erg interessant, want hier sta je niet vaak bij stil. Nu je dit aan het lezen bent, hoe is jouw houding eigenlijk? Zit of sta je een beetje in elkaar gezakt met je schouders hangend, of is je houding juist kaarsrecht, borst vooruit en je schouders naar achter?

Onze interesse in lichaamstaal

Lichaamstaal is iets waar we ons gedurende de hele dag (onbewust) mee bezig houden. Het zegt alles over individuen, wat het erg interessant maakt om lichaamstaal te kunnen meten. Wat ons dan ook het meeste bijblijft, zijn de ongemakkelijke houdingen. Je hebt het vast weleens meegemaakt dat je iemand een high five wilde geven, maar de ander dit niet zag en jij ongemakkelijk je hand weer zo onopvallend mogelijk naar beneden haalt. Of dat jij voor de drie kussen ging, maar de ander maar voor één of twee? De ongemakkelijke situatie kan uren daarna nog in je hoofd afspelen en voelt zonder dat het daadwerkelijk zo bedoeld is als een persoonlijke afwijzing. Heel vervelend voor jezelf dus. Maar wanneer dit bij anderen gebeurt, is het juist de topic van de avond. We vinden het hilarisch.

Vooroordelen door lichaamstaal

Aan de hand van andermans lichaamstaal baseren we veel van onze keuzes. Zo deed Nalini Ambady bij Tufts University onderzoek naar mensen die 30 seconden naar een geluidloze video keken van echte interacties tussen artsen en patiënten. Wat bleek? Op basis van hoe aardig de arts zich gedroeg tegenover de patiënt, werd voorspeld of de arts al dan niet zou worden vervolgd in de rechtbank. Het ging er in de video dus niet om de bekwaamheid van de arts, maar of hij op een leuke en aardige manier met zijn patiënt omging. En dat zijn serieuze keuzes die gemaakt worden op basis van lichaamstaal (Cuddy, 2012).

Meer zelfverzekerdheid

Volgens sociaal psycholoog Amy Cuddy (2012) kan lichaamstaal echter ook zorgen voor meer zelfverzekerdheid. Vanuit de biologie is zichtbaar dat dieren zich groot maken om de ander te overwinnen, maar ook wij mensen vertonen dit gedrag. Kijk maar naar een sporter die een wedstrijd wint; beiden armen worden de lucht ingestoken als teken van overwinning. Zelfs mensen die blind zijn vertonen dit gedrag. Het is een eeuwenoude en universele krachtuiting.

Zelfverzekerdheid faken?

Deze overwinningsposes bracht Dana Carney en Amy Cuddy op het idee of je zelfverzekerdheid kunt faken door je hele lichaamstaal te veranderen. Zij besloten een onderzoek te doen naar of je gedrag zo te veranderen is, dat je krachtiger overkomt. En het antwoord is ja! Zij toonden aan dat je door een grote, brede houding aan te nemen meer macht kunt uitstralen. Tevens niet alleen dit uit te stralen naar anderen, maar ook zelf meer zelfvertrouwen te creëren. Het onderzoek werkte als volgt:

Er werd gekeken naar twee hormonen die een belangrijke rol spelen als het gaat om macht: testosteron, het dominantiehormoon, en cortisol, het stresshormoon. Krachtige personen hebben namelijk veel testosteron en weinig cortisol. Ze zijn assertief, optimistisch en hebben veel zelfvertrouwen. Ze durven meer risico’s te nemen dan minder krachtige mensen. Zo keken zij in hun onderzoek naar personen in een sollicitatiegesprek. Binnen de sollicitatierondes werden willekeurige personen ingedeeld voor het uitvoeren van óf de krachtpose, of een onzekere, in elkaar gedoken pose. In het sollicitatieproces straalden de personen die de krachtpose hadden uitgevoerd meer passie, zelfverzekerdheid, enthousiasme, authenticiteit en comfort uit, waardoor er voor hen werd gekozen. Het ging binnen de sollicitatie bij de uitvoerders voornamelijk over hoe de personen zich representeerden en wat minder over de inhoud van het gesprek.

Change it till you become it

Dus wat doen we vanaf nu vlak voor een stressvolle situatie? Twee minuten lang een krachtpose aannemen! Haal er je voordeel uit. Wat we voornamelijk doen vlak voor een stressvolle situatie, is afleiding proberen te zoeken door bijvoorbeeld iets te lezen. Maar wat doen we als we iets lezen? We maken ons klein, we buigen ons hoofd een stukje naar beneden en de schouders zakken wat in. En dat is toch écht geen krachtpose. Maak jezelf groot voor twee minuten, kijk jezelf aan in de spiegel, produceer eventueel nog wat oerkreten erbij. Want “you got this”!! En geloof in jezelf, want zolang je alle uitdagingen aangaat vol zelfvertrouwen, gaat het je lukken. En als je dit zo vaak doet is het geen ‘fake it till you make it’ meer, maar ‘fake it till you become it’. Het zijn de kleine gedragingen die een groot verschil in je leven kunnen maken.

Bronnen

Cuddy, A. (2012, 1 oktober). Je lichaamstaal vormt wie je bent. TED Talks. https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_may_shape_who_you_are/up-next?language=nl#t-1234141

Geef een reactie