onderzoeksmethoden

Bloakes maakt gebruik van neuromarketing onderzoeksmethoden. Wij kunnen het hele palet van methoden aanbieden en we vertrouwen er op dat deze methoden de beste data en inzichten opleveren voor het nemen van de juiste beslissing. Bij Bloakes verdelen we neuromarketing onderzoek in 3 categorieën:

  • meten in het brein via fMRI of EEG wat inzicht geeft waar in het brein activiteiten zijn
  • meten op het lichaam, zoals gezichtsuitdrukking, hartslag, bloeddruk, huidgeleiding, oogbewegingen, etc. wat inzicht geeft in reactie van het lichaam.
  • meten via reactietijden onderzoek wat inzicht geeft in welke keuzes en voorkeuren respondenten hebben.

Onze ervaring leert ons dat reactietijden onderzoek met een combinatie van eye tracking 95% van de vragen beantwoord met een betrouwbaarheid van minimaal 95%. Daarmee garanderen we korte doorlooptijd en de hoogste kwaliteit van beslissingen.

impliciet onderzoekeye tracking onderzoek

impliciet onderzoek

Het onbewuste zit aan het stuur van 95% van je beslissingen. En dat is volautomatisch en snel. En maar goed ook, want anders zou je veel energie kwijt zijn aan al die beslissingen.

Kahneman onderscheidt systeem 1 (onbewust) en systeem 2 (rationeel) denken. Simpel gezegd: systeem 2 denkt en beslist in woorden, systeem 1 denkt en beslist via emoties, herinneringen en associaties. Met de Bloakes Intuitive Analysis Suite (BIAS™) is het mogelijk om direct in systeem 1 te meten en te voorspellen welke keuzes klanten maken en waarom.

Hoe werkt impliciet onderzoek in de praktijk?
Klanten krijgen de opdracht om herhaaldelijk zo snel als ze kunnen een woord of afbeelding (de stimuli) te categoriseren of te kiezen tussen twee stimuli. Telkens meten we reactietijd, net als de correctheid van de actie en de daadwerkelijke keuze. Hoe sneller, des te sterker een associatie in het geheugen zit versleuteld. Die reactietijd is de maat voor de sterkte van impliciete associaties of intuïtieve voorkeuren.

Wil je meer weten?

eye tracking onderzoek

Eye tracking als onderzoeksmethode is meer gebruikelijk bij neuromarketing en usability onderzoek. Met een eye tracker kijken we naar de pupilbeweging als een klant naar een uiting kijkt. Dit legt bloot welke elementen in een uiting de meeste aandacht trekken en waar drempels zitten in bijvoorbeeld de flow van een website.

De verzamelde data vertalen we in ieder geval naar de standaard heatmap en gazeplot. Een heatmap toont de geaggregeerde aandachtsverdeling van een groep participanten. En een gazeplot toont de fixaties en tussenliggende saccades (oogbewegingen) over een uiting per participant. En bij Bloakes gaan we dieper in die data, door aanvullende metrics af te leiden uit de eye tracking data, zoals de attentiewaarde van een uiting of de mate waarin de elementen in een uiting opvallen (saliency).

Vaak zien wij dat het combineren van eye tracking met impliciet reactietijden onderzoek extra inzicht geeft in het waarom achter een keuze of associatie. Over deze verdiepingsslag op eye tracking analyse is meer te lezen op de blogpagina.

Wil je meer weten?