Onderzoeksmethoden

Bloakes maakt gebruik van neuromarketing onderzoeksmethoden. Wij bieden het hele palet van methoden aan en zijn gespecialiseerd in het koppelen van de meest geschikte methode voor jouw uitdaging. Zo verzamelen we de beste kwaliteit data, vertalen die naar heldere inzichten voor de juiste beslissingen. Wij verdelen de neuromarketing methoden op in 3 categorieën:

  • In het brein – via fMRI of EEG, om te zien waar brein activiteiten plaatsvinden.
  • Op het lichaam – via gezichtsuitdrukking, hartslag, bloeddruk, huidgeleiding en oogbewegingen, om te zien hoe het lichaam reageert op stimuli.
  • Onbewuste voorkeuren – via impliciet reactietijden onderzoek om toekomstig gedrag te voorspellen.

Onze ervaring is dat een combinatie van impliciet reactietijden onderzoek en eye tracking de meeste vragen beantwoordt. Met hoge betrouwbaarheid en de kortste doorlooptijd.

Meer weten over de verschillende vormen van neuro onderzoek en wil je antwoord op welke methode het best bij jouw vraagstuk past? Neem dan contact met ons op.

Impliciet onderzoekEye tracking onderzoek
Overzicht neuromethoden
Impliciet onderzoek

Impliciet onderzoek

Het onbewuste zit aan het stuur van 95% van je beslissingen. Dat gebeurt volautomatisch en snel. En maar goed ook, want anders zou je veel energie kwijt zijn aan al je beslissingen.

Kahneman (2011) onderscheidt systeem 1 (onbewust) en systeem 2 (rationeel) denken. Simpel gezegd: systeem 2 denkt en beslist in woorden, systeem 1 denkt en beslist via emoties, herinneringen en associaties. Met de Bloakes Intuitive Analysis Suite (BIAS™) is het mogelijk om direct in systeem 1 te meten en te voorspellen welke keuzes klanten maken en waarom.

Hoe werkt impliciet onderzoek in de praktijk?
Respondenten, die geselecteerd worden op kenmerken en eigenschappen van jouw klanten, krijgen de opdracht om herhaaldelijk en zo snel als mogelijk een woord of afbeelding (de stimulus) te categoriseren of te kiezen tussen twee stimuli. Telkens meten wij de reactietijd, evenals de correctheid van de actie en de daadwerkelijke keuze. Hoe sneller de keuze, des te sterker een associatie in het geheugen zit versleuteld. Deze reactietijd is de kern voor de het meten van intuïtieve voorkeuren en de sterkte van impliciete associaties.

Neem contact op

Eye tracking onderzoek

Wij zetten eye tracking in voor verschillende touchpoints zoals een website, e-mail of zelfs een direct mail op papier. Met een eye tracker kijken we naar de pupilbeweging van een consument. Dit geeft inzicht in welke elementen de meeste aandacht trekken en waar drempels zitten in bijvoorbeeld een natuurlijke flow op een website.

De verzamelde data wordt standaard vertaald naar een heatmap en gazeplot. Een heatmap toont de geaggregeerde aandachtsverdeling van een groep participanten aan. En een gazeplot toont de fixaties en tussenliggende oogbewegingen (saccades) over een uiting per participant. En bij Bloakes gaan we dieper in op deze data, door aanvullende metrics af te leiden uit de eye tracking data, zoals de attentiewaarde van een uiting en de mate waarin de elementen in een uiting opvallen (saliency).

Vaak zien wij dat het combineren van eye tracking met impliciet reactietijden onderzoek de sleutel is tot het inzicht naar waarom achter een keuze of associatie. Zo krijg je niet alleen ruwe data, maar achterhaal je de diepere drijfveren. In onze blog vertellen we je graag meer over deze verdiepingsslag.

Neem contact op
eye tracking
facial coding

Facial coding

Wat is facial coding?
In de jaren zestig ontdekte Paul Ekman dat gezichtsuitdrukkingen universeel en uniform zijn. Zelfs mensen die blind zijn geboren hebben dezelfde gezichtsuitdrukkingen als ieder ander mens. Hij inventariseerde 43 gezichtsspieren die samen zo’n 3500 relevante gezichtsuitdrukkingen opleveren. Al deze spieren zijn in 24 Actie Units verdeeld die samen de 7 basis emoties van de respondent te achterhalen, ook wel de FACS (Facial Action Coding System) genoemd.

Hoe werkt facial coding onderzoek in de praktijk?
Via een online panel worden de gezichtsuitdrukking van een respondent gemeten, gedurende het bekijken van een stimuli zoals een tv commercial. Deze video-data laten we vervolgens door onze speciale software analyseren. Zo wordt inzichtelijk gemaakt hoe de emotionele beleving is van de consument tijdens het zien van een stimuli. En geven we inzicht over de emotionele flow en of we ruimte zien voor verbetering ten op zichte van wat je wilt bereiken.

Het voordeel van facial coding bij Bloakes?
Wij combineren dit type onderzoek altijd met impliciet onderzoek. Hierdoor kan de connectie gelegd worden tussen de emotie tijdens de blootstelling en de herinnering in het associatie netwerk in het brein. Omdat uiteindelijk die herinnering bepalend is bij de volgende aankoopbeslissing. De combinatie van deze twee methoden levert exact dat inzicht op en geeft inzicht waar je verder kan optimaliseren.

Neem contact op