Klantverhaal

UX-onderzoek Jantje Beton Speelbeweging

Lees verder

De vraag

Kinderen spelen tegenwoordig veel minder buiten. Liever gaan ze binnen gamen. De Speelbeweging website is een platform van Jantje Beton met informatie en inspiratie over buitenspelen. Het doel is (groot)ouders inspireren en helpen bij het stimuleren van buitenspelen onder kinderen. Om de webpagina nog succesvoller te laten ondersteunen in het nastreven van dit doel was de vraag aan Bloakes: Hoe beleefd deze doelgroep de huidige Speelbeweging website en waar zitten kansen voor optimalisatie?

Techniek

Eye tracking legt vast waar een persoon kijkt op een website door de beweging van de pupil te meten. Het bekijken en lezen van een website is een deels onbewust proces. Eye tracking laat de sterke en zwakke punten van een website zien, punten die bezoekers vaak niet bewust kunnen benoemen. Dit type onderzoek wordt afgerond met een kort interview om de eye tracking uitkomsten in de context van de doelgroep plaatsen. Lees in deze blog meer over eye tracking.

(blog link: https://bloakes.nl/de-heatmap-voorbij-eye-tracking-leert-u-zo-veel-meer-dan-u-nu-al-weet-1/)

Ondersteuning

Bloakes hielp Jantje Beton met het verzamelen van informatie over het gebruik van de pagina middels UX-onderzoek met eye tracking onder ouders en grootouders van jonge kinderen. Het advies van Bloakes diende als input voor Jantje Beton om goede keuzes te maken over de optimalisatie van de website en het geven van concrete instructies aan webdesign en front-end development.

Toepassing

UX-onderzoek werd ingezet om erachter te komen hoe bezoekers navigeren op de Speelbeweging website en waar verbeterpunten liggen. Tijdens het onderzoek bezochten de respondenten de website van de Speelbeweging op grond van een realistisch scenario, zonder daarbij gestoord te worden. Leuk om te zien hoe geïnteresseerd veel ouders tips en ideeën van Jantje Beton tot zich namen. Op grond van de uitkomsten is het marketingteam van Jantje Beton aan de slag gegaan om de website verder te optimaliseren en ouders te inspireren!

“Dit onderzoek heeft ons geholpen om de gebruikservaring van de Speelbeweging website te verhogen. De pagina sluit nu nog beter aan op de behoeften van ouders en grootouders.”

Sjifra van MaanenHoofd Fondsenwerving