The paradox of choice
Mensen vinden het in het algemeen fijn om individuele vrijheid te ervaren. Het feit dat we kunnen kiezen uit verschillende opties geeft ons deze vrijheid. Dit principe is diepgeworteld in onze maatschappij als iets positiefs. Het is echter niet altijd positief om veel keuze te hebben, dit blijkt uit de Paradox of Choice (Schwartz, 2014).
Te veel keuze kan ook negatieve gevolgen hebben, 1) zo kan te veel keuze leiden tot verlamming in plaats van bevrijding, te veel opties om uit te kiezen leidt ertoe dat mensen niet meer kiezen en 2) mensen zijn minder tevreden met de uitkomst van hun keuze wanneer er veel opties zijn. Tevens hebben mensen meer de neiging om zichzelf de schuld te geven wanneer je ontevreden bent over de keuze, terwijl het vaak ook aan de paradox kan liggen.
Keuzestress binnen marketing
Elke dag worden we geconfronteerd met talloze beslissingen die we moeten nemen. Een gemiddeld persoon maakt gemiddeld op een dag al 227 beslissingen die voedsel gerelateerd zijn. Het maken van een keuze kost veel tijd en cognitieve energie. Ook binnen het vakgebied marketing moeten er continu keuzes worden gemaakt door marketing professionals. Deze dagelijkse beslissingen op de werkvloer variëren van minder belangrijke, zoals het uitzenden van een nieuwsbrief, tot belangrijke, zoals welke tv commercial de meeste koopintentie uitlokt. Het is bekend dat mensen stress ervaren wanneer ze belangrijke beslissingen nemen, maar welke processen ten grondslag liggen aan een dergelijk negatief effect tijdens besluitvorming waren nog slecht begrepen. Uit recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Personality & Social Psychology blijkt dat besluitvorming vooral pijnlijk is voor personen die druk ervaren om per se de juiste beslissing te nemen.
Het onderzoek veronderstelt dat mensen met meer verantwoordelijkheid voor de keuze meer stress ervaren tijdens de besluitvorming vanwege de bezorgdheid over het nemen van een verkeerde keuze. Het is een kwestie van persoonlijke besluitvormingsstijl of je stress gaat ervaren of niet. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat negatieve gevoelens weggenomen kunnen worden door de besluitvorming een minder lastige taak te maken.
De Bloakes methode
Bloakes gelooft erin dat het nobele vak van marketing duurzaam moet zijn, waarbij een keuze makkelijker gemaakt kan worden zónder persoonlijke keuzestress. Het voorkomen van verspilling van tijd en geld en het bereiken van grotere effectiviteit is essentieel om die slag naar duurzaamheid te maken. Dit doe je door op de juiste manier onderzoek te doen naar wat klanten drijft bij alledaagse beslissingen.
Door gebruik te maken van het impliciete online platform van Bloakes kan je binnen een korte tijd een op wetenschap gebaseerde keuze maken. We horen vaak van onze klanten dat dit hen veel tijd en inspanning scheelt rondom besluitvorming en creatie. Dit zorgt voor zekerheid over het succes van proposities, campagnes en merken zonder keuzestress.
Benieuwd naar hoe wij jouw marketingbeslissingen kunnen versimpelen door middel van het onbewuste? Stuur een mail naar didier@bloakes.nl en ontvang een voorstel!