Een tijdje terug vroegen we jullie om onze eigen verkiezingstest te doen. Wat maakte onze test anders dan een stemwijzer? In plaats van bewust uitvragen, meten wij het onbewuste, emotionele brein. Wat kwam hier uit?

Linkse partijen positief

Ten eerste is er duidelijk gebleken dat mensen onbewust meer positieve associaties hebben met linkse partijen dan rechtse partijen. Vooral de partijen D66, GroenLinks en PvdA scoorden erg goed (45% of hoger).

Algemeen

Onderscheid tussen links en rechts

In onze analyse hebben we verder een onderscheid gemaakt tussen mensen die meer links of meer rechts leunen. Aan het eind van het onderzoek kregen respondenten de vraag waar zij zichzelf op het politieke spectrum zouden plaatsen. De verdeling tussen links en rechts is dus gebaseerd op een expliciete vraag en een bewust antwoord.

Opvallend in de uitslag was telkens de lage score voor een aantal rechtse partijen. Zowel Forum voor Democratie (FvD) als PVV scoorden erg laag. Voor mensen die links leunden was dit onder de 5%. Zelfs bij mensen die zichzelf bewust rechts positioneren, scoorden deze partijen meer negatief dan positief.

Wat verder opvalt is de enorm hoge score voor VVD bij rechts leunende mensen (84%), terwijl links leunende mensen veel minder positief zijn (27%).

Zou dit iets kunnen zeggen over associaties die je bij partijen hebt, ongeacht je politieke voorkeur? Of zou dit te maken kunnen hebben met de associaties die je hebt met het concept van links en rechts? Wij duiken er graag verder in en hopen in het vervolg antwoord te kunnen geven op deze vragen!

Wil je verder met ons discussiëren over dit onderwerp of ben je verder nog benieuwd naar de mogelijkheden van impliciete testen? Neem dan contact op met Barry de Groot via barry@bloakes.nl

Geef een reactie